MSP Kennisbank

10 gouden regels voor een veilig gebruik van informatiesystemen en netwerken

Of je nu 5 of 500 medewerkers rond hebt lopen, je informatiebeveiliging op orde hebben is voor elke organisatie cruciaal. De impact van datalekken en cyberaanvallen kan desastreus zijn, met vaak enorme financiële schade en een geschaad imago als gevolg.

Om dat te voorkomen, steken bedrijven veel tijd en geld in technische maatregelen en certificeringen als ISO 27001. Enorm waardevol, maar daarmee dek je niet alle risico’s af. Want zolang je medewerkers niet weten waar ze op moeten letten, kan belangrijke data alsnog heel eenvoudig in de verkeerde handen terechtkomen.

Awareness rondom informatiebeveiliging creëren

Een effectief beleid voor informatiebeveiliging betekent dat iedereen in het bedrijf op de hoogte moet zijn van de risico’s en zelf verantwoordelijkheid moet dragen. Dit houdt in dat niet alleen de IT-afdeling, maar elk individu bijdraagt aan de bescherming van gevoelige data. Investeer daarom in trainingen en workshops om het bewustzijn binnen de organisatie te creëren en zorg dat het onderwerp een vast onderdeel wordt van de bedrijfscultuur.

Wanneer medewerkers weten hoe ze phishing e-mails kunnen herkennen, wat de procedure is bij een datalek en waarom ze hun laptop moeten vergrendelen als ze koffie gaan halen, heb je al heel veel potentiële risico’s kunnen vermijden. Op die manier spelen zij een actieve rol in het versterken van de bedrijfsveiligheid.

De 10 gouden regels

Om de meeste voorkomende risico’s af te dekken, hebben we ‘de 10 Gouden Regels’ opgesteld. Dit is een duidelijke set regels die een groot deel van de cyberaanvallen en datalekken kan voorkomen. Deze regels omvatten basisprincipes zoals het niet delen van wachtwoorden tot het verstandig omgaan met links in e-mails en het veilig vernietigen van gevoelige documenten.

De 10 regels kun je op deze pagina downloaden; je ontvangt dan twee versies: de normale, gedetailleerde versie en een in posterformaat. Hang die laatste vooral op in alle kantoren, zodat je zeker weet dat veilig omgaan met gevoelige informatie bij iedereen top-of-mind blijft.