MSP Kennisbank

Perfecte integraties met Autotask en Datto

Tijdens mijn laatste baan in loondienst heb ik eerst een maand meegekeken. Hoe werkt alles hier en hoe doen mensen dat? Heb vanaf dag één aangegeven dat ik een hele maand lang nergens iets van ging vinden maar vooral heel veel wilde meekijken en leren. Pas daarna ging ik op zoek naar de perfecte integraties met Autotask en Datto.

Hoe het begon

Op dat moment werkte men met PRTG, Nagios, Osticket en een zelfgeschreven applicatie voor urenregistratie en facturatie.

Achteraf gezien durf ik wel te zeggen dat ik echt heel weinig van ICT begreep. Ik dacht best wel dingen te weten uit mijn Consultancy periode, maar wát liep ik tegen mijn gebrek aan kennis aan!

Wat ik deed was wat voor mij logisch leek, waar ik kneitergoed in ben: cijfers, KPI’s en processen. Ik wist wat me te doen stond.

Vanaf dat moment ben ik mee gaan kijken met de engineers, projectmanagers en eigenlijk iedereen. Ik schreef elke handeling op en haalde alle data uit Nagios, PRTG, Osticket, VOIP centrale, enzovoort. Na een paar dagen analyse, door cijfers heen spitten en tabellen bouwen, viel me iets op.

Uren waren niet volledig, systemen integreerden niet met elkaar en mails werden handmatig uit mailboxen gehaald. Dat moest anders! We verloren minimaal 40 uur per week aan administratieve handelingen.

Als je 13 engineers hebt die dagelijks 17 tickets oppakken en je verlaagt de administratieve druk door slimme integratie met 3 minuten per ticket bespaart dit 56 uur per week.

Meten is weten

In al mijn enthousiasme en onkunde ben ik toen de markt op gegaan op zoek naar mogelijkheden. In die tijd werkte 90% van mijn vriendengroep bij twee bedrijven: Autotask en Solarwinds. Daar begon ik dus!

Ik vergeleek Topdesk, AFAS, Freshdesk, Zendesk, Solarwinds en Autotask PSA (nu Datto) met elkaar. Vervolgens heb ik ook nog diverse RMM tooling met elkaar vergeleken, maar daar bleven al snel Kaseya, N-able Solarwinds en Datto RMM over.

Na veel gesprekken, plussen en minnen, kwamen we erop uit dat Autotask PSA in combinatie met Datto RMM (destijds Autotask Endpoint Management / Centrastage) voor dit bedrijf de beste oplossing was.

Het was geen makkelijk gesprek, het ging om een serieuze investering. We gingen van (bijna) volledig open source naar een tool die serieus geld kost per maand. Dat vroeg om een andere kijk en dat duurde even.

Integratie en Consolidatie

De reden waarom ik uiteindelijk een akkoord heb gekregen was mijn berekening van de mogelijke besparing door het verlagen van administratieve druk. Tot op de dag van vandaag denk ik dat dit het belangrijkste is waar een Operationeel Manager of ICT manager zicht druk om moet maken: Hoe zorg ik ervoor dat mijn engineers zo simpel en makkelijk mogelijk bezig kunnen zijn met techniek?

Techneuten zijn een ramp in administratie, laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen. Documentatie doen ze met een zucht en uren boeken omdat het moet. Prima toch? Ze hebben gekozen voor techniek en niet administratie. Irritant? Zeker! Maar laten we de realiteit maar gewoon accepteren en ze ondersteunen met dat waar ze goed in zijn.

Terugkijkend en met de ervaring die ik nu heb, wat is dan volgens mij de selectie van softwarepakketten die je moet nemen in combinatie met Autotask PSA?

Het volgende lijstje is tot stand gekomen na jarenlang rondneuzen op het internet en veel gesprekken met diverse Managed Service Providers. Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden, maar deze steken er voor mij bovenuit.

Als je een pistool tegen mijn hoofd zou zetten en ik zou snel een lijstje op moeten dreunen is dit mijn lijst. Niet volledig, wel een goede basis.

Checklist Autotask integraties

VOIPRoutIT in Nederland
ReportingPowerBI, Brightgauge, CloudRadial en Warrantymaster
RMM NetwerkAuvik
RMMDatto RMM. Niets voor jou? Kijk naar Connectwise Automate, Solarwinds of Kaseya.
DocumentatieITGlue
Phishing en AwarenessUsecure.io
WachtwoordmanagerITGlue of Keeper
TekeningenLucidchart, integreert perfect met ITGlue. Gratis alternatief wat prima werkt is Draw.io
KlantfeedbackSmileback of ingebouwde optie in Autotask
BoekhoudingYuki met connector, voor grotere organisaties AFAS met Applicatielink koppeling
AntivirusSentinel One
Back-upDatto Continuity, N-Able MSP Back-up of Acronis.
VulnerabilitiesLiongard i.c.m. Microsoft Advanced Threat Protection.

Daarnaast een noemswaardige vermelding voor Topleft en Cloudradial.

Wat mist er nog meer op dit lijstje? Er zijn een tal van leveranciers die goed integreren met Autotask maar deze laat ik voor nu buiten beschouwing. Check anders ook zeker eens MSP Navigator, een gratis platform waar je je eigen techstack kunt samenstellen.

Maak het jezelf niet te moeilijk, kijk of bovenstaande werkt voor jou en maak geen maatwerk als dit niet hoeft. Ik heb geen enkele connectie met deze partijen wil vooral jouw zoektocht korter, makkelijker en beter maken.

Al deze tooling is natuurlijk een serieuze investering. Maar je verdient dit dubbel en dwars terug door verhoogde productiviteit en kwaliteit. Kijk niet naar de kosten maar wat het je oplevert.

Daarnaast: Wie heeft er nog zin in handmatige handelingen?

Lees meer over integraties van Autotask en Datto:

Autotask op steroïden! 10 cheats zodat jij het slimmer gebruikt.

Bekijk de groeiende lijst integraties op Datto.com